Blog Busverhuur

Zelfrijdende bus vanaf 2021 op Luchthaven van Zaventem

De tijd dat er zelfrijdende auto’s op de baan zijn, lijkt niet meer zo ver af. Ook in de bussensector zit men echter niet stil. De directies van de Lijn en Brussels Airport Company hebben groen licht gegeven voor het proefproject met een zelfrijdende elektrische bus op de luchthaven. Het wordt een van de eerste zelfrijdende bussen in België in volledig gemengd verkeer. Na de zomer van 2019 starten de testen zonder passagiers bij constructeur 2GetThere in Utrecht. Begin 2020 komt de shuttlebus naar Brussels Airport voor verdere testen.

In 2015 sloten Brussels Airport Company en De Lijn een principesamenwerking om een zelfrijdende bus op de luchthaven in te zetten. Sinds kort hebben beide bedrijven een constructeur aangesteld en kan het proefproject om een autonome shuttle op het luchthaventerrein te hebben van start gaan.

“Als intermodale hub waar verschillende transportmiddelen naadloos op elkaar aansluiten, onderzoekt Brussels Airport voortdurend nieuwe mogelijkheden om deze hub duurzaam uit te breiden. Dit technologisch innovatief project om een zelfrijdende bus op een vast traject te laten rijden, past bovendien in ons milieu-engagement om de impact op onze omgeving zo klein mogelijk te houden”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

“Vlaanderen neemt een voortrekkersrol op”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “In andere landen rijden er al enkele voertuigen zonder chauffeur, maar dat is vaak in een eigen bedding met een steward aan boord. Hier is het de bedoeling dat de zelfrijdende bus autonoom over de openbare weg navigeert. Dit is spitstechnologie die echt tot de verbeelding spreekt. We doen hier een investering in de toekomst, in meer efficiëntie en in een verleidelijker aanbod van ons openbaar vervoer.”

Twee jaar lang voerde de Nederlandse constructeur 2GetThere veiligheidstesten uit in verschillende weersomstandigheden en verkeerssituaties. Uiteindelijk kan het project de komende weken echt worden opgestart. De mobiliteitsopdracht bestaat uit twee delen. Het eerste deel omvat de ontwikkeling en het grondig testen van de technologie tot midden 2020. In het najaar van 2019 houdt de constructeur de eerste voertuigtesten op de eigen terreinen in Utrecht. Als alles goed verloopt, komt de eerste zelfrijdende bus in januari 2020 naar Brussels Airport voor verdere testritten. Het testtraject voor deze ontwikkelingsfase bevindt zich op het bedrijventerrein van Brucargo. Tijdens de testperiode zullen nog geen passagiers, bezoekers of personeelsleden meerijden.

Bij een positieve evaluatie kunnen De Lijn en Brussels Airport Company beslissen om de zelfrijdende shuttle vanaf 2021 effectief in gebruik te nemen op de luchthaven voor het vervoer van passagiers, bezoekers en werknemers op het traject tussen de terminal en Brucargo.

Het kostenplaatje van het project wordt gedragen door Brussels Airport Company en De Lijn. De Lijn staat in voor de kosten van het traject van mensen die met het openbaar vervoer naar de luchthaven komen. De luchthavenuitbater neemt de andere kosten voor zijn rekening, die voor het type vervoer van personen dat niet verbonden is met het openbaar vervoer, zijnde voor personeel, bezoekers of passagiers.

Bron: brusselsairport.be
Link: https://www.brusselsairport.be/pressroom/brussels-airport-en-de-lijn-starten-proefproject-met-zelfrijdende-bus/

bus huren prijs
tevreden klant
review bus huren